maandag 28 mei 2012

Muziekles 05 - 04 - '12

Op 5 april heb ik een muziekles gegeven aan groep 5 over ritmebouwstenen.

lees hier mijn lesvoorbereiding
lees hier de feedback van mijn mentor

Als introductie luisteren we naar het lied ‘de Rommelruimrocker’. Ik vraag aan de leerlingen welke schoonmaakspullen er in voor kwamen. Ook vraag ik aan de leeringen bij welk soort muziek dit lied hoort. Als de leerlingen het niet weten vertel ik dat het een rock nummer is. weet iemand wat kenmerken van rockmuziek? Hoe hoor je dat in dit nummer?

Ik leer het lied ‘de rommelruimrocker’ aan.
Als eerst zing ik het hele lied, de leerlingen mogen in de 2 pauzes ‘doe bi doe a’ en  ‘oh yeah’ zingen. Daarna zing ik het couplet en de leerlingen het refrein. En tot slot zingen de leerlingen het hele lied alleen. Zo kan ik goed naar de leerlingen luisteren. In hoofdstuk 2.3.1 van muziekmeester wordt uitgelegd dat je als leerkracht niet de hele tijd mee moet blijven zingen, zo hoor je de kinderen niet. Bij het aanleren van een lied is het belangrijk om de leerlingen te horen, zo hoor je waar de fouten zitten. Zo kan je voorkomen dat die fouten inslijpen.

Ik kijk met de leerlingen naar verschillende bouwstenen. Ik heb deze bouwstenen gekoppeld aan woorden uit het lied ‘de rommelruimrocker’. Door deze woorden kunnen de leerlingen de ritmebouwstenen gemakkelijk klappen.
 
Bij het gebruiken van de ritmebouwstenen heb ik het hoofdstuk 5.3.3 in muziek meester goed doorgelezen. Deze theorie heb ik toegepast in mijn les. Zoals dit boek beschrijft begin ik  met het één voor één naklappen van de bouwstenen. Tijdens het klappen moeten de leerlingen het word opnoemen, zo hebben de leerlingen houvast aan het woord. Vervolgens klappen we 2 bouwstenen achterelkaar. Het woord zeggen de leerlingen nu in hun hoofd op. Om het niveau nog een stukje omhoog te krikken zet ik alle bouwstenen achterelkaar .wanneer de leerlingen dit goed beheersen geef ik 4 leerlingen een bouwsteen. Ze mogen nu zelf een  volgorde bepalen. Wanneer het ritme geklapt is mogen ze zo snel mogelijk in een andere volgorde gaan staan. Na 2 keer gewisseld te hebben krijgen 4 andere leerlingen de beurt. Volgens T. pas blijven alle leerlingen betrokken als iedereen een taak krijgt. Door de bouwstenen te rouleren krijgen alle leerlingen een taak.

Hier de bouwstenen die ik gebruik:



Zoals in het boek ‘muziekmeester’ 5.3.3 beschreven staat. Laat ik het niet alleen bij het oefenen met de ritmebouwstenen.  Dit is voor de leerlingen erg saai en geeft ze niet genoeg voldoening. Daarom laat ik het lied ‘We will rock you’ van Queen horen. Voordat ik het nummer aan zet geef ik de opdracht om goed te luisteren naar het ritme. Ik vraag of ze een ritmebouwsteen herkennen in dit lied. Uiteindelijk zullen de leerlingen tot de conclusie komen dat de ritmebouwsteen van ‘bezemsteel’ er in zit.  Ik vraag aan de leerlingen hoe we deze ritmebouwsteen kunnen klappen, er zijn verschillende variaties mogelijk. (klappen op je been, knie, handen, stampen met je voeten).

Reflectie:
De les ging echt lekker, de kinderen vonden het erg leuk! Dit kwam mede door het vrolijke liedje. ik heb me goed voorbereid door goed het hoofdstuk ritmebouwstenen te lezen uit MuziekMeester. De leerlingen waren lekker rustig onder de les. Dat is niet vanzelfsprekend in deze groep. Ik heb van te voren duidelijke afspraken gemaakt wat er gebeurt als we niet goed meedenen. Dit hielp, de leerlingen deden super hun best. Omdat er in deze klas nooit muziek wordt gegeven heb ik er voor gekozen een les te geven zonder muziekinstrumenten. Dit heb ik later in deze groep wel een keer gedaan. Ik vond het voor deze groep beter wanneer ze eerst een les goed moeten luisteren. Het lied aanleren ging ook goed, de leerlingen wilden al vrij snel het hele lied zelf zingen. Zoals er in Kijk op spel staat beschreven is het beter om af en toe niet mee te zingen, zo hoor je de kinderen. Dit heb ik ook gedaan, zo heb ik er een aantal woorden uitgehaald die de leerlingen verkeerd zongen. Ook tijdens de afsluiting bleven de kinderen rustig, ik had verwacht dat ze heel druk zouden worden van het nummer 'We Will Rock You'. Door ook hier duidelijke afspraken over te maken verliep de afsluting rustig.

Waar ik wat kritischer op wil terug kijken is het klappen van het ritme. Na een aantal keer klappen de leerlingen veel te snel mee en gaan niet allemaal tegelijk. Dit kwam omdat ik te snel tegen de leerlingen zei dat ze het woord in hun hoofd op moesten zeggen. Door het woord op te zeggen in je hoofd raak je makkelijker het ritme kwijt dan dat je het echt op zegt. Ik had de leerlingen beter het woord nog een paar keer hardop kunnen laten zeggen tijdens het klappen. Dit is een goede leer voor de volgende keer.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten